Yedi Uyurlar

Yedi Uyurlar

Ya insanoğlu çok şeye kadir, bundan haberimiz yok, yâda birilerinin hayal gücü çok yüksek…
Çünkü bir mağaranın içinde 200 yıl uyuyup ta sonra kalkıp yürümek öyle aklın kolay alacağı iş değil. Fakat değişik kaynaklar olayın gerçek olduğunu söylüyor.

İşin ilginç yanı, bu olayın garip bir çekiciliği de var. Hiç inanmayan kişiler bile akılla karşı çıkıyorlar, fakat duygularıyla kabulleniyorlar.

Hıristiyanlar eziliyor.


MS. 250 yılında roma tahtında İmparator Decius oturuyordu. Hükümdar aynı zamanda koyu bir Hıristiyanlık düşmanıydı. Oysaki bu din o yıllarda büyük bir hızla yayılıyordu.

Bu yayılışı durdurmak, Decius un en büyük amacıydı. Hıristiyanları inançlarından vaz geçirecek ve onları tekrar puta taptıracaktı. Bu amaç içinde elinden geleni yaptı.

Yakalanan Hıristiyanları ateşe atıp diri diri yaktırdı. Kazıklara oturttu. İşkencelerle öldürttü. İmparatorun şerrinden kaçan halk çok uzaklara gitti. Bunların içinde yedi arkadaş birde köpekleri vardı…

Bu yedi arkadaş Efesliydiler Romalı askerlerin elinden kurtularak Efes’te Panayır Dağında bir mağara bularak saklandılar. Amaçları bir müddet burada saklanıp kendilerini unutturmaktı.

Korku ve üzüntüden sürekli kaçmaktan yorgun düştüler kendilerini kurtarması için tanrıya dua edip yalvardılar.

Efes’te bulunan İmparator saklandıklarını haber aldı. Adamlarını göndererek mağaranın ağzını kocaman kayalarla ördürüp onları içeride açlık ve susuzluktan ölüme mahkûm etti.

Yedi arkadaş ve köpekleri o akşam uykuya dalıyor. Sabah oluyor ve içlerinden biri adı Yemliha olan genç yiyecek almak için Efes’e doğru korka korka gidiyor. Mağaranın ağzı ise onların mağaraya girdikleri gibi açık.

Yemliha Efes’e varında hemen bir fırına gidiyor ve ekmek istiyor. Karşılığında cebindeki parayı veriyor.

200 yüzyıl öncesinin parası

Fırıncı paraları görünce şaşırıyor ve nereden bulduğunu sorunca Yemliha daha çok şaşırıyor. Fırıncı paraların 200 yıl önce imparator olan Decius dönemine ait paralar olduğunu söylüyor. Şimdi Roma tahtında İmparator Theodosius un olduğunu anlatıyor.

Yemliha hayretle nasıl olur ben dün uyudum. Bugünse uyandım.. diyor ve hemen mağaraya dönüp arkadaşlarına durumu anlatıyor.

Bunun üzerine tekrar yatıp uyumaya karar veriyorlar. Birdaha da uyanmıyorlar. İmparator Theodosius durumu öğrenince hemen adamları ile mağaraya gidiyor ve onları uyurlarken görüyor. Anlatılana göre yüzleri prıl prıl parlıyormuş.

Meğer mağaranın ağzını bilmeden açtıranda İmparator Theodosius’un yakınlarından Addius  isminde biriymiş. Addius un köleleri gelmişler ve bir binanın yapımında kullanılmak üzere mağaranın ağzındaki taşları söküp taşımışlar.

Bu konuyu kaleme alan İngiliz yazar Gibbon’dur . Fakat başka kaynaklar onun zamanlamasına karşı çıkıyorlar çünkü Gibbon 7 gencin mağarada tam 375  yıl uyuduğunu ileri sürüyor.




Kuranı Kerimde 7 uyurlar

Kuranı Kerim 7 uyurlarda önemle sözediyor. Kehf (Mağara) süresi‘ nin bazı bölümleri şöyle:
“10. Hani o yiğitler mağaraya sığınmışlardı… 11. bizde onların kulaklarına nice yıllar perde koyduk. 13. Sana onların hikâyelerini dosdoğru haber veriyoruz… 17. Onlar mağaranın geniş bir yerindeydiler… 18. Onlar uykuda oldukları halde uyanık sanırdın. Biz onları sağa sola döndürürdük. Köpekleri kapı ağzına dirseklerini dayamıştı. Birbirlerine sorsunlar diye onları uyandırdık.  İçlerinden biri “Ne kadar kaldınız?” dedi. Bir gün veya daha az bir zaman dediler.  Ne kadar kaldığımızı Allah bilir, paranızla birimiz şehre gitsin en iyi yiyeceklere baksın ve getirsin…” 21. Halk onların hakkında çekişip duruyordu. Onların mağaralarının çevresinde bir bina kurun diyorlardı… 22. Karanlığa taş atar gibi, mağaradikler üçtür, dördüncüleri köpektir derler veya beştir altıncıları köpektir derler veya yedir sekizincileri köpektir derler. De ki “onların sayısını en iyi bilen Rabbimdir….” 25. onlar mağaralarında 309 yıl kaldılar derler. 26. Onların ne kadar kaldıklarını en iyi Allah bilir. Göklerin ve yerin gaybı O’na aittir….”


Yorumlar

Belgeseller

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hamza baba’nın türbesi

Emir Sultan

İnanılmaz casus Eli Cohen